Biologische Psychologie

De afdeling Biologische Psychologie doet longitudinaal onderzoek naar individuele verschillen in gezondheid, gedrag en emotionele problemen bij kinderen, adolescenten en volwassen, via (tweeling)familieonderzoek.

Het onderzoek en onderwijs van Biologische Psychologie richten zich op de individuele verschillen in fysieke en mentale gezondheid, verschillen in cognitief functioneren en in normaal en abnormaal gedrag.

Nederlands Tweelingen Register (NTR)
De afdeling beheert het Nederlands Tweelingen Register (NTR) dat in 1987 werd opgericht als een belangrijke bron voor onderzoek in de (gedrags)genetica. Het doel van het NTR is het doen van wetenschappelijk onderzoek naar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dankzij de deelname van een- en twee-eiige tweelingen en meerlingen en hun familieleden aan onderzoek, kunnen wetenschappers nagaan wat de invloed is van genen en omgeving op de ontwikkeling van de hersenen, intelligentie, gedragsproblemen van kinderen, gezondheid en leefgewoonten, angst en depressie, persoonlijkheid en veroudering.

Onderwijs Biologische Psychologie

De afdeling Biologische Psychologie verzorgt onderwijs in het bachelor- en minorprogramma van de opleiding Psychologie en in de research master Genes in Behaviour and Health (zie www.vu.nl/genes). Focus in het onderwijs ligt op de gedragsgenetica.

Onderzoeksgroepen Biologische Psychologie

Het onderzoek bij de afdeling Biologische Psychologie is gericht op de analyse van individuele verschillen in gezondheid, cognitie, normaal en abnormaal gedrag. Onderzoek wordt gefinancierd door succesvolle verwerving van subsidies, onder andere bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Europese Unie en de National Institutes of Health (VS).

Medewerkers Biologische Psychologie

Klik hierboven voor de lijst met medewerkers van de afdeling