Human Movement Sciences

Premasterprogramma

Als je een andere vooropleiding hebt gevolgd dan Bewegingswetenschappen, zul je waarschijnlijk een premasterprogramma moeten volgen voordat je kunt worden toegelaten tot een van de masteropleidingen van Bewegingswetenschappen. Hieronder kun je vinden of dat voor jou het geval is. Een premasterprogramma bestaat uit een aantal cursussen uit de Bacheloropleiding Bewegingswetenschappen. De samenstelling van het programma is afhankelijk je vooropleiding en van welke specialisatie je wilt doen in de Master. 

Aanmelden en collegegeld 
Aanmelden is mogelijk tot 1 juli.
Als je geregistreerd staat als premasterstudent bedragen de kosten voor het standaard premasterprogramma de helft van het wettelijke collegegeld
Indien jouw specifieke programma meer dan 30 EC omvat, komt daar per EC €34,- bij.
Je kunt het premasterprogramma slechts een keer volgen. Na 1 jaar vervallen de resultaten van het premasterprogramma. Je dient dus alle cursussen van het premasterprogramma in 1 jaar af te ronden.

 • De meeste studenten met een relevante w0-bachelordiploma (bv. Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde, Gezondheidswetenschappen of Psychobiologie) moeten een premasterprogramma volgen. Afhankelijk van je vooropleiding kunnen specifieke vakken op het gebied van onderzoeksmethoden, wiskunde en/of statistiek misschien uit het programma worden geschrapt.
 • Studenten met een relevant hbo-bachelordiploma volgen het standaard premasterprogramma.
  Relevante hbo-bacheloropleidingen zijn onder andere:
  • Bewegingstechnologie
  • Fysiotherapie
  • Lichamelijke opvoeding (ALO)
 • Studenten met een ander hbo-bachelordiploma: Afhankelijk van je vooropleiding wordt bepaald of je tot het premasterprogramma kunt worden toegelaten. Waarschijnlijk zijn extra cursussen nodig om deficiënties weg te werken (anatomie, fysiologie en/of psychologie).

Het standaard premasterprogramma voor hbo-studenten met een relevante vooropleiding (Fysiotherapie, Bewegingstechnologie, ALO) omvat de volgende cursussen:

WiskundePeriode 2
Verwerken van Digitale SignalenPeriode 3
BiomechanicaPeriode 4+5
StatistiekPeriode 5
Measuring movementPeriode 6

Voor studenten die de Sport Psychology track willen volgen in de Master is het volgende premasterprogramma samengesteld:

SportpsychologiePeriode 1
WiskundePeriode 2
Verwerken van Digitale SignalenPeriode 3
BiomechanicaPeriode 4+5
StatistiekPeriode 5

Voor studenten met een wo-bachelordiploma in Psychologie geldt dat zij geen vast premasterpakket hoeven te volgen, maar vóór de start van de opleiding op eigen gelegenheid een eventuele deficiëntie in anatomie en fysiologie moeten hebben weggewerkt.

Voor meer informatie over het aanmeldprocedure, zie VU website.

Ben je direct toelaatbaar? Upload dan de volgende documenten in VUnet als ‘diploma’:

 • Diploma en cijferlijst. Ben je nog niet in bezit van je diploma, upload dan een (voorlopige) gewaarmerkte cijferlijst. 
 • Heb je interesse in de Sport Psychology track, voeg dan ook een motivatiebrief toe. Gebruik dit formulier.

Heb je een ander hbo-bachelordiploma behaald en vermoed jij dat je toelaatbaar bent? Upload dan de volgende documenten in VUnet als ‘diploma’:

Door 'wijzig je keuze' te kiezen kun je meerdere documenten uploaden. U ziet alleen het laatst geüploade document, maar alle documenten komen goed bij ons binnen. Het is eveneens mogelijk om alle documenten als één pdf document aan te leveren.

Als je op basis van de verstrekte informatie toelaatbaar wordt geacht tot het premasterprogramma én het premasterassessment (zie hieronder) hebt behaald, dan krijg je toegang tot het premasterprogramma.

Als je met een hbo-bachelordiploma wilt instromen in de premaster Human Movement Sciences, zul je eerst een premasterassessment moeten uitvoeren. Deze test geeft inzicht in hoeverre jouw capaciteiten, competenties en vaardigheden aansluiten bij de vereisten voor het masterprogramma. De resultaten van dit assessment zijn bindend. Lage scores op bepaalde onderwerpen kunnen echter wel worden gecompenseerd door hoge scores op andere onderwerpen, of door andere criteria (die buiten het assessment vallen).

Het premasterassessment betreft de volgende onderwerpen:

 • Wiskunde beta (40 minuten)
 • Engelse leesvaardigheid; het vermogen Engelse teksten te begrijpen (35 minuten)
 • Schrijfvaardigheid in het Nederlands (30 minuten)
 • Nederlandse leesvaardigheid; het vermogen om wetenschappelijk teksten te analyseren (“wetenschappelijke casus”) (60 mintuten)
 • Vragenlijst m.b.t. motivatie en leerstijl; reflectie op je motivaties en de manier waarop je leert (ongeveer 10-15 minuten, geen tijdslimiet).

Verdere instructies (VU-site)

Meer informatie: studieadviseur Human Movement Sciences

Studeer je aan een hbo-opleiding, en wil je je alvast voorbereiden op een instroom in de master Human Movement Sciences? Dan is het schakelprogramma misschien wat voor jou! Dit programma is speciaal ontwikkeld voor hbo-studenten die tijdens hun hbo-bachelor het premaster-programma willen volgen. Binnen verschillende hbo-opleidingen is het mogelijk om dit schakelprogramma uit te voeren als onderdeel van de hbo-bachelor. Het is dus verstandig om na te gaan of dit aan jouw opleiding ook het geval is.

Het schakelprogramma is voor een deel digitaal beschikbaar, maar je kunt er ook voor kiezen om naar de Vrije Universiteit te komen om de betreffende vakken te volgen. Als je het complete schakelprogramma hebt afgerond, kun je direct doorstromen naar de master Human Movement Sciences.

Lees meer informatie over het HBO-schakelprogramma