(Top)Sport en neurocognitieve vaardigheden

Afdeling: Klinische, Neuro- & Ontwikkelingspsychologie
Sectie: Klinische Neuropsychologie
Onderzoeksgebied/-thema: neurocognitie, sport
Onderzoeker: Lotte Veburgh
In samenwerking met: AFC Ajax


Wat is de relatie tussen geheugen, aandacht, planningsvaardigheden en reactiesnelheid? Deze vaardigheden zijn van groot belang in het dagelijks leven. Houden ze verband met elkaar? Wat beïnvloedt deze functies positief of negatief?
 
De sectie Klinische Neuropsychologie doet onderzoek naar het verband tussen sport en de ontwikkeling van neurocognitieve vaardigheden bij kinderen en jongeren.
In dit onderzoek wordt gekeken naar de specifieke rol van sport in de ontwikkeling van deze vaardigheden bij kinderen en jongeren. Om te ontdekken of er een effect is van sportfrequentie (hoe vaak iemand aan sport doet), worden drie groepen vergeleken: topsportende jeugd, regelmatig sportende jeugd en niet-sportende jeugd.
 
De VU werkt hierbij onder andere samen met de jeugdopleiding van AFC Ajax. Daar wordt gekeken hoe de ontwikkeling van neurocognitieve vaardigheden verloopt bij deze kinderen en jongeren die vaak en op hoog niveau sporten én of er specifieke vaardigheden zijn die getraind kunnen worden, wat mogelijk kan leiden tot betere sportprestaties.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoeker.