Overtraining bij sport: te voorkomen?

Afdeling: Bewegingswetenschappen
Sectie: Fysiologie
Onderzoeksgebied/-thema: overtraining, overbelasting, sport, burnout
Onderzoeker: Jos de Koning
In samenwerking met: Artsen zonder Grenzen, Tour for Life

 
Onverklaarbare vermoeidheid en onderprestatie is een groot probleem bij sport, het dagelijks leven en in werksituaties. De balans tussen stress en herstel -of trainingbelasting versus rust- is belangrijk voor optimale prestaties. Als de balans tussen trainingsbelasting en herstel er niet is, kan dit leiden tot blijvende fysiologische en / of psychologische problemen. In de sportliteratuur staat dit fenomeen bekend als niet-functioneel overpresteren (NFOR) of het overtrainingssyndroom (OTS). In het dagelijks leven en werksituaties manifesteert deze onbalans tussen stress en herstel zich als burnout of chronische vermoeidheid.

Om de balans tussen stress en herstel te onderzoeken hebben we een groot, niet-gesubsidieerd onderzoek uitgevoerd met behulp van Tour for Life: een 8-daagse liefdadigheidsfietstocht voor Artsen zonder Grenzen. Daarbij hebben we bij fietsers metingen gedaan vóór, tijdens en na de tocht.
De fietsers reden vanuit Italië naar Nederland, de Alpen, Jura, Vogezen en Ardennen doorkruisend. Dit evenement wordt gezien als een van de meest fysiek uitdagende tochten bij het amateurwielrennen. Op basis van opgedane indrukken en metingen, lijkt dit evenement een goed model om het proces van overtraining te simuleren. Vele deelnemers hebben langdurige vermoeidheid na de afsluiting van de tour gemeld.

We hebben een uitgebreide database van fysiologische en psychologische gegevens bij de Tour for Life kunnen opbouwen. Een aantal ‘proefpersonen’ hadden duidelijk NFOR/OTS problemen. We zijn bezig met het analyseren van deze database en het ontwikkelen van een standaard begripsmodel voor deze begrippen, voornamelijk met als doel preventie van NFOR/OTS. Maar ook het kunnen identificeren van individuen die hiervoor gevoeliger zijn dan anderen is van belang. Hiervoor willen we de potentiele genetische determinanten voor dit risico bepalen.
Dit onderzoek moet, naast het geven van specifiek inzicht in een belangrijke aandoening bij atleten, een meer algemeen inzicht geven in de bredere problematiek van het burnout syndroom.