- Ouders in Evenwicht – doorgaan als de kinderen voorgaan
Veel ouders van kinderen die langdurig zorg nodig hebben, ervaren overbelasting of zelfs een burn-out op enig moment in hun leven. Dit is gerelateerd aan de extra last die ouders ervaren door de zorg voor en de zorgen over hun kind. Ouders en hun (zorg)omgeving weten momenteel nog onvoldoende wat er nodig is voor ouders om met veerkracht te kunnen reageren op wat het leven van hun vraagt en telkens weer opnieuw de balans te vinden tussen het zorgen voor hun kind en hun eigen wensen.
In dit project willen we met alle relevante groepen onderzoeken wat ouders op de been houdt en wat er voor ouders nodig is om veerkrachtig op het leven te kunnen reageren, ook als er continu onverwachte situaties op hun pad komen.
Mocht je vanuit jouw kennis en ervaring iets bij kunnen dragen aan dit project dan horen we heel graag van je!
Karen van Meeteren (k.m.vanmeeteren@vu.nl of T: 020 59 86421)
- Samen kunnen kiezen: Netwerk voor zelfbepaling van mensen met een beperking en een zorgintensieve vraag
Het Netwerk Samen Kunnen Kiezen zet zich in voor zelfbepaling van mensen met beperkingen en voor het kunnen voorzien in psychische basisbehoeften aan autonomie, verbondenheid en competentie. Het is een open netwerk dat wordt getrokken door twee bestaande Academische Werkplaatsen (AWs): AW Leven met een Verstandelijke Beperking (Tranzo, Tilburg University) waarin onder leiding van professor Petri Embregts 14 zorgorganisaties en de LFB participeren en AW ’s Heeren Loo-Vrije Universiteit. In de deelprojecten werken we samen met cliëntenorganisaties LFB, BOSK en Per Saldo. Het Netwerk kent drie pijlers: Meten & weten, Ondersteunen & verbeteren, en Leren & doceren.
Binnen deze pijlers lopen meerdere deelprojecten. Actuele informatie over de deelprojecten en over mogelijkheden voor samenwerking, ondersteuning of advies is te vinden op de website www.kennispleingehandicaptensector.nl.
- Verantwoord omgaan met en het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen
Het doel van dit project is om enerzijds in kaart te brengen hoeveel clienten, hoe vaak, en op welke manier te maken krijgen met vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM), en om anderzijds de effectiviteit te onderzoeken van een multidisciplinaire aanpak om onnodig gebruik van VBM terug te dringen. In 2018 brengt Baukje Schippers verslag uit van de resultaten van dit project in haar proefschrift. In deze blog vertelt Baukje meer over haar project tussen praktijk en wetenschap. Bij dit project zijn verder de afdeling Sociale Geneeskunde van Amsterdam UMC betrokken (dr Brenda Frederiks) en Maroesjka van Nieuwenhuijzen (Expertisecentrum William Schrikker Groep).
- Prevalentie, beloop en behandeling van angst bij jongeren met een LVB
Dit onderzoek beoogt zicht te krijgen op de prevalentie en beloop van sociale angst bij jongeren met LVB, zowel in de algemene LVB-populatie als in de populatie LVB-jongeren met zodanig forse (gedrags)problemen dat zij residentiële zorg in een drie milieus behandelsetting krijgen.Daarnaast onderzoeken we de samenhang tussen specifieke basis psychologische behoeften (autonomie, competentie en verbondenheid) en (sociale) angst, depressie en agressie bij LVB-jongeren. Verder beoogt dit onderzoek nader zicht te krijgen op de effectiviteit van een cognitieve gedragstraining bij hoog sociaal angstige LVB-jongeren. Tenslotte richt het zich op implementatie van screening op (sociale) angst en depressie bij LVB-jongeren/jongvolwassenen binnen ’s Heeren Loo. Jolanda Westera trekt als scientist-practitioner het onderzoek in samenwerking met dr Mariette van der Molen.
- Effect van Balans in Beeld: Een reflectiemiddel ten behoeve van versterking van de alliantie tussen begeleiders en jongeren met een lichte verstandelijke beperking
Balans in Beeld is ontwikkeld vanuit 's Heeren Loo door orthopedagoog Edithe Rot. De checklist kan een reflectiemiddel bieden aan professionals in sociale wijkteams als binnen organisaties die ambulante of (semi)residentiële hulp bieden aan cliënten met een LVB. BinB laat professionals zichzelf vragen stellen over hun verwachtingen van hun client, met het oog op het mogelijk onder- of overvragen van clienten ten opzichte van hun ontwikkeling. Hoewel BinB in eerste instantie ontwikkeld is voor begeleiders van adolescenten, zou deze checklist ook goed te gebruiken kunnen zijn bij oudere cliënten met een LVB.
Een pilotonderzoek kijkt in N = 1 proefstudies of BinB inderdaad ondersteunend is voor reflectie en bijdraagt aan de kwaliteit werkrelatie.
Meer informatie over Balans in Beeld.