99 nieuwe gen-varianten gevonden betrokken bij type-2 diabetes

Internationaal onderzoek met deelname van het Nederlands Tweelingenregister aan de VU.

04-06-2021 | 13:52

Internationaal onderzoek onder 280 duizend mensen met een verschillende genetische achtergrond heeft 99 nieuwe gen-varianten gevonden die betrokken zijn type-2 diabetes. De studie is uniek vanwege de deelname van mensen met een verschillende Aziatische, Afrikaanse en Spaanse achtergrond naast mensen met een Europese achtergrond. Dit heeft geleidt tot de ontdekking van 24 nieuwe genen die betrokken zijn bij diabetes type 2. Het Nederlands Tweelingenregister van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) leverde een groot deel van de gegevens. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Nature Genetics.

Zowel wetenschappelijk, voor patienten en zorginstellingen is dit een belangrijke volgende stap in het onderzoek naar diabetes omdat tot nu toe de meeste studies alleen mensen met een Europese achtergrond mee namen. VU-onderzoeker Jouke-Jan Hottenga verbonden aan het Nederlands Tweelingenregister (NTR): “Het is om meer redenen cruciaal dat mensen met een verschillende achtergrond meedoen aan genetisch onderzoek. Ten eerste levert het meer bewijs dat andere genen bijdragen aan diabetes. Daarnaast kan met behulp van deze genen steeds beter het risico op diabetes worden bepaald voor een grotere groep mensen. Hiermee kan preventief gehandeld gaan worden en het is onwenselijk dat dit alleen is weggelegd voor mensen met een Europese achtergrond.”

Type-2 diabetes
Type-2 diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. Bij dit type suikerziekte reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Daardoor ontwikkelen mensen een te hoog bloedsuikergehalte die complicaties aan verschillende organen kan veroorzaken. Hottenga: “Een aantal risicofactoren voor het krijgen van type 2 diabetes is bekend, bijvoorbeeld overgewicht en leefwijze. Maar we weten ook op grond van tweelingonderzoek dat genetische aanleg een belangrijke risicofactor is. Eerder onderzoek schatte de erfelijkheid van type-2 diabetes zelfs op 72 procent.”

Internationale samenwerking
Het onderzoek is uitgevoerd door het international consortium MAGIC collaboration (Meta-Analyses of Glucose and Insulin-related traits Consortium).

Nederlands Tweelingenregister
Het Nederlands Tweelingen Register is in 1987 aan de Vrije Universiteit Amsterdam opgericht om een bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek naar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderzoek bij tweelingen, andere meerlingen en hun familieleden geeft namelijk inzicht in de mate waarin enerzijds de genen en anderzijds de omgeving van invloed zijn op de ontwikkeling van de hersenen, intelligentie, gedragsproblemen van kinderen, gezondheid en leefgewoonten, angst en depressie, persoonlijkheid en veroudering.