VU-onderzoeker Jolanda Maas en collega’s publiceren nieuw boek “Green Mental Health”

Een pleidooi voor meer groen in de ggz.

20-04-2021 | 14:33

Bijna de helft van de Nederlandser krijgt in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Door grote veranderingen in de ggz en het sociale domein is de druk in de hulpverlening toegenomen. Het creëren van meer behandel- en preventieve opties, dicht bij de burger en breed toegankelijk, is dan ook noodzakelijk. Het integreren van groen in de preventie en behandeling van psychische problemen biedt mooie kansen, als aanvulling op de bestaande behandelingen. In het boek Green Mental Health introduceren VU-onderzoeker Jolanda Maas en coauteurs Renske Visscher en Koen Westen het concept en geven voorbeelden uit de praktijk. Het boek verschijnt 20 april bij Boom uitgevers Amsterdam, met een voorwoord door Jan Terlouw.

De mens hoort thuis in de natuur – een oeroude opvatting -  maar we lijken er tegenwoordig juist verder van verwijderd te raken. Dat de natuur daadwerkelijk het herstel van lichamelijke en psychische aandoeningen ondersteunt, wordt steeds duidelijker. Met de huidige, bredere blik op gezondheid en de daaruit volgende zoektocht naar passende behandeling, lijkt de tijd rijp om het groene domein aan te sluiten op de traditionele gezondheidszorg. Jolanda Maas: “Met het boek Green Mental Health willen we een beweging op gang brengen waarin groen breed wordt ingezet voor zowel preventie als behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen. Green Mental Health brengt de zorg naar de natuur en vice versa. Meer groen in de ggz en het sociaal domein biedt nieuwe behandelopties, betere zorg en duurzaam herstel bij psychische aandoeningen.”

210420 Green Mental Health Cover TEXTPraktijkvoorbeelden
Het boek Green Mental Health gaat over de groene kansen in de ggz en het sociale domein. Naast een introductie op het concept zelf en een overzicht van de wetenschappelijke kennis over het belang van natuur, komen voorbeelden uit de praktijk aan de orde. Zoals boer Bram of de medewerkers van de stadstuinderij in Tilburg. Vervolgens wordt de lezer uitgerust met alle informatie om zelf aan de slag te gaan en een eigen duurzaam groen netwerk op te zetten.

Over de auteurs
Jolanda Maas leidt bij de sectie Klinische psychologie aan de VU een onderzoeksgroep waarin in verschillende settingen (o.a. in de woon-, werk-, school en zorgomgeving) onderzoek gedaan wordt naar de helende werking van natuur. Renske Visscher was 17 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidzorg en zet zich nu als regiodirecteur bij IVN in voor de verbinding tussen natuur en gezondheid. Koen Westen is vicevoorzitter van het CCAF, werkt voor het lectoraat Zorg rond het Levenseinde en is docent aan de Academie voor Gezondheidszorg van Avans Hogeschool.

Bestelinformatie
ISBN 9789024433551 – 192 pagina’s - € 25,00