Rubicon voor VU-promovenda Sanne Bruijniks

VU-promovenda Sanne Bruijniks (klinische psychologie) krijgt een Rubicon-financiering van de NWO voor haar onderzoeksvoorstel ‘Zonder leren geen verbetering: Cognitieve gedragsvaardigheden optimaliseren in patiënten met een depressie’.

21-09-2020 | 11:36

De Rubicon geeft Bruijniks de mogelijkheid om 24 maanden onderzoek te doen bij de afdeling Klinische Psychologie en Psychotherapie van de Albert-Ludwigs Universiteit van Freiburg in Duitsland.

Verminderen depressie
Leren tijdens psychotherapie is belangrijk om depressie te verminderen, maar wordt vaak verhinderd door cognitieve problemen inherent aan de depressie. Bruijniks: “In dit project onderzoek ik hoe en voor wie het aanleren van cognitieve gedragsvaardigheden in psychotherapie geoptimaliseerd kan worden. Dit doen wij door middel van een experiment waarin we depressieve patiënten random toebedelen aan een procedure gericht op het aanleren van cognitieve gedragsvaardigheden, een procedure gericht op het aanleren van cognitieve gedragsvaardigheden plus extra cognitieve steun in de vorm van 'mental imagery' of een actieve controle procedure. Voorafgaand aan de procedure wordt bij elke patiënt de mate van cognitieve vaardigheden uitgebreid gemeten. Door technieken uit de psychotherapie te isoleren kunnen we precies onderzoeken hoe en voor wie wat het beste werkt."

Buitenlandervaring
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Oxford en Harvard. De laureaten vertrekken naar verschillende landen: zeven laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland en de rest van de individuele kandidaten vertrekken naar Australië, Israël en Frankrijk.

Rubicon
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2020.