VU start onderzoekscentrum met de World Health Organization

Op 22 januari 2020 wordt het World Health Organization Collaborating Center geopend

16-01-2020 | 11:21

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) start een nieuw samenwerkingsverband met de World Health Organization (WHO) dat zich richt op onderzoek en verspreiding van onderzoeksresultaten rondom psychologische hulpverlening en behandelmethoden die wereldwijd kunnen worden aangeboden aan mensen met psychische klachten. In veel landen is een tekort aan effectieve psychologische hulpverlening of zijn er te weinig mensen die deze kunnen geven. Zo is het voor vluchtelingen moeilijk om toegang te krijgen tot de juiste psychische zorg, of hulp in hun eigen taal. Het WHO Collaborative Center gaat deze zorg ontwikkelen en onderzoeken.

Kwetsbare groepen
De VU voert momenteel samen met de WHO verschillende projecten uit die de hulp voor vluchtelingen moet verbeteren, zoals een project naar korte hulpprogramma’s voor Syrische vluchtelingen in Europa en het Midden-Oosten, preventie van psychische problemen zoals depressie bij vluchtelingen en online tools voor de vermindering van psychische klachten, bijvoorbeeld bij vluchtelingen in Libanon. Onderzoek onder Syrische vluchtelingen in Turkije liet zien dat ongeveer 35% van een depressie heeft, en 20% een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Uiteindelijk bleek maar 10% van de mensen met deze stoornissen hiervoor hulp te krijgen.

Moeilijk bereikbare plekken
“Dit is een geweldige voortzetting en erkenning van de samenwerking die er al was met de WHO, het onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met gezondheid en gezondheidszorg wereldwijd”, zegt VU-hoogleraar Pim Cuijpers, die samen met VU-onderzoeker Marit Sijbrandij directeur is van het nieuwe centrum. “Onze specifieke expertise op het gebied van onderzoek in moeilijke bereikbare plekken wereldwijd, en de ontwikkeling van preventie programma’s, is van belang voor de WHO die deze kennis kunnen gebruiken in hun adviezen aan ministeries en hulporganisaties.”

Officiële opening
Ter gelegenheid van de opening wordt op woensdagmiddag 22 januari 2020 vanaf 14.00 uur een openingssymposium georganiseerd, waar onder andere Kenneth Carswell (WHO), Peter Ventevogel (UNHCR) en Richard Bryant (University New South Wales) zullen spreken. De voertaal is Engels.

U bent van harte welkom om deze opening bij te wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marit Sijbrandij via e.m.sijbrandij@vu.nl