Rubicon voor VU-onderzoeker Eirini Karyotaki

Met deze financiering kan zij een jaar onderzoek doen bij de Harvard Medical School

16-01-2019 | 12:38

190116_Eirini Karyotaki Rubicon Tekst17 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Het onderzoek van Eirini Karyotaki getiteld 'Who responds to psychotherapy and who does not? An Artificial Intelligence Approach', gaat over het feit dat mensen met depressie en angststoornissen niet allemaal even goed reageren op psychotherapie. Karyotaki gebruikt nieuwe krachtige statistiek om deze verschillen precies in kaart te brengen. Dit helpt mensen om de beste behandeling voor hun problematiek te kiezen.

Feiten en cijfers
81 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 34 vrouwen en 47 mannen. Het totale honoreringspercentage is 21%. Onder de vrouwen 14,7% en onder de mannen is het honoreringspercentage 25,5%. Elf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar het Verenigd Koninkrijk, één naar Zwitserland en één naar Australië. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).