Online aanpassingen in doelgerichte bewegingen tijdens het ouder worden

20-02-2020

13.45

Aula

Online adjustments in goal-directed movements during ageing

Y. Zhang

prof.dr. J.B.J. Smeets, prof.dr. S. Verschueren, dr. E.M. Brenner, prof.dr. J. Duysens

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Bewegingswetenschappen

Promotie

Online besturingsprocessen bij het bewegen van ouderen zijn in reële situaties vergelijkbaar. De paden die worden gebruikt bij online controle zijn afhankelijk van de complexiteit van de sensorische feedback en het niveau van de informatieverwerking. Bovendien heeft het ouder worden als persoon invloed op online aanpassingen tijdens doelgerichte bewegingen, voornamelijk als gevolg van verslechterde spierfuncties. Dit maakt toekomstig onderzoek veelbelovend in het verbeteren van het vermogen om online aanpassingen te maken voor de oudere volwassenen, volgens het promotieonderzoek van Yajie Zhang. 

Pakken en reiken
Bij het maken van een reikende beweging - zoals het krijgen van een glas water - passen we onze bewegingen voortdurend aan op basis van een vergelijking van de werkelijke beweging met de geschatte beweging. Het soort aanpassingen dat wordt bestudeerd is 'online', dus als er een verandering optreedt, kan ook de bijbehorende beweging (bijv. de baan) direct veranderen.

Zhang: "Als we bijvoorbeeld het glas van een dienblad willen halen dat door een ober wordt vastgehouden, moeten we niet alleen onze houding aanpassen om het evenwicht te bewaren terwijl we ernaar reiken, maar misschien moeten we ook de hele beweging aanpassen terwijl het dienblad beweegt. Zhang onderzocht online bewegingsaanpassingen door het verstoren van de zintuiglijke informatie, bijvoorbeeld een visueel doelwit verplaatst zijn locatie. Hoe snel iemand een doelgerichte beweging kon aanpassen werd onderzocht bij reikende en lopende taken. Daarnaast werd ook het effect van veroudering op dit snelle proces onderzocht.

Meer informatie over het proefschrift