Sectie Neuromechanica

Ons onderzoeksprogramma integreert neurofysiologie en biomechanica (neuromechanica) om het neuromusculoskeletale systeem beter te begrijpen. We onderzoeken het normaal dagelijks bewegen en het bewegen van zeer getrainde atleten en het veranderende bewegen bij ziekte en letsel die invloed hebben op het neuromusculoskeletale systeem.

De relatie tussen veranderingen in de het neuromusculaire systeem en de neurale controle van het bewegen staan centraal. We richten ons hierbij op letsel en ziekte, veroudering, behandeling, herstel en adaptatie. Onze vragen zijn gebaseerd op theoretische concepten en praktische vragen, waarmee we vragen in toepassingsgebieden als de orthopedie, revalidatie, fysiotherapie, ergonomie en sport willen beantwoorden. Wij willen bijdragen aan de preventie, behandeling en revalidatie bij aandoeningen van het bewegingsapparaat en bij bewegingsstoornissen. Uit dat oogpunten werken we aan de translatie van fundamentele inzichten in praktische toepassingen en de ontwikkeling van meetmethoden die zowel binnen als buiten het laboratorium kunnen worden ingezet. Dit translationeel onderzoek verrichten we in samenwerking met clinici, epidemiologen en de biomedische industrie.

Als gereflecteerd in de term neuromechanics, is het onze overtuiging dat het menselijk bewegen begrepen moet worden door de structuur, mechanische functie en controle van het bewegingsapparaat in samenhang te bestuderen. We gebruiken observationele en experimentele studies met menselijke vrijwilligers om deze aspecten van het neuromusculoskeletale systeem en hun interactie met taak-gerelateerde en omgevingsfactoren te onderzoeken. In aanvulling daarop gebruiken we anatomisch onderzoek, diermodellen en computersimulaties voor een meer gedegen karakterisering van en een meer volledige controle over de eigenschappen van het systeem.

Op dit moment zijn onze belangrijkste aandachtsgebieden: de controle van houding en locomotie met het accent op de functie van de benen, het bekken en de wervelkolom; mechanische en fysiologische aspecten van herhaalde en ballistische armbewegingen; ambulante meetmethoden en feedback; klinische diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het neuromusculoskeletaal systeem; de mechanismen achter pathologie en behandeling.