Home > Professionals > Sport en Bewegen > EBCA > Vind je eigen evidence
topbanner EBCA evidence based coaching academy

Vind je eigen evidence


Heb jij als coach of trainer zelf ideeën over hoe het anders/beter/sneller moet en kan? En wil je het hard kunnen maken of dat werkt? Is er een nieuwe trend in jouw tak van sport? Wil je weten of het werkt en niet zomaar achter de nieuwste hype aanlopen? EBCA biedt je de kans om je eigen praktijk kritisch de onderzoeken. Je weet daarna of en waarom een aanpak werkt en je kunt beargumenteren waarom je een bepaalde vorm van coaching inzet. Of juist niet. Er zijn vier verschillende soorten mogelijkheden om je eigen 'bewijs' te vinden.

1. Zelf onderzoeken: praktijkonderzoek

Je voert een eigen praktijkonderzoek uit, waarbij je een-op-een gecoacht wordt door een expert van de EBCA. Je leert hoe je je vraag afbakent, hoe je kunt meten en welke stappen noodzakelijk zijn om conclusies te kunnen trekken (uitkomsten vergelijken, effecten vaststellen, uitkomsten interpreteren). Tot slot vertalen we samen de bevindingen van het praktijkonderzoek voor je eigen sportpraktijk.

2. Zelf uitzoeken: literatuuronderzoek

Je voert een eigen literatuuronderzoek uit, waarbij je een-op-een gecoacht wordt door een expert van de EBCA. Je leert hoe je je vraag afbakent, hoe je nuttige literatuur vindt en welke stappen noodzakelijk zijn om conclusies te kunnen trekken (samenbrengen en samenvatten van resultaten, afwegen verschillende resultaten, overkoepelende conclusie formuleren). Tot slot vertalen we samen de bevindingen van het literatuuronderzoek voor je eigen sportpraktijk. Zelf uitzoeken: literatuuronderzoek is goed te combineren met de cursus 'Sportwetenschap voor de sportpraktijk'. 

3. Laten onderzoeken: praktijkonderzoek door studenten Bewegingswetenschappen

Bij de EBCA kun je studenten Bewegingswetenschappen een praktijkonderzoek laten uitvoeren. De studenten worden hierbij begeleid door een expert van de EBCA. We vertalen samen de bevindingen van het onderzoek voor jouw praktijk. 

NB: de beschikbaarheid van studenten is beperkt. Daardoor kan de termijn waarop het onderzoek wordt uitgevoerd langer zijn dan gebruikelijk.

4. Laten uitzoeken: literatuuronderzoek door studenten Bewegingswetenschappen

Bij de EBCA kun je studenten Bewegingswetenschappen een literatuuronderzoek laten uitvoeren. De studenten worden hierbij begeleid door een expert van de EBCA. We vertalen samen de bevindingen van het onderzoek voor jouw praktijk. 

NB: de beschikbaarheid van geschikte studenten is beperkt. Daardoor kan de termijn waarop het onderzoek wordt uitgevoerd langer zijn dan gebruikelijk.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl