Home > Professionals > Sport en Bewegen > EBCA > Symposium 2014 terugblik
topbanner EBCA evidence based coaching academy

Symposium 2014 terugblik

De EBCA trapt af

Op 14 november 2014 vond het kick-off symposium van de Evidence Based Coaching Academy plaats. Coaches, trainers en docenten uit de sport konden op dit symposium de EBCA leren kennen. Zij ervoeren wat evidence based coachen inhoudt en hoe je als sport professional je voordeel kunt doen met de sportwetenschap. Tijdens het symposium werden voorbeelden van nuttige wetenschappelijke kennis en evidence based coachen gegeven door zowel een wetenschapper (Jos de Koning) als een coach (Eric Verboom). 

In de workshops (parallelsessies) werden nieuwe wetenschappelijke inzichten gepresenteerd over motorisch leren, presenteren onder druk en communicatie. In de workshops leerden de deelnemers hoe zij deze inzichten konden gebruiken, maar ook om daar kritisch vragen bij te stellen. Het doel is steeds dat je je eigen dagelijkse praktijk kunt vernieuwen, onderbouwen en onderzoeken. Dat zijn de belangrijkste bouwstenen van evidence based coachen en professionele ontwikkeling in de sport. 

Voor een indruk van het symposium, kun je deze korte video bekijken.

Lezing Eric Verboom    Motorisch leren toegepast in hockey
Eric is een echte praktijk man; een trainer die nieuwe inzichten graag toetst en uitprobeert. In zijn voordracht is Eric ingegaan op de diverse aspecten van motorisch leren en hoe hij deze in de praktijk heeft vertaald. Met interessante videovoorbeelden van trainingen op verschillende nivo's heeft hij zijn bevindingen toegelicht. Van "Hoe leer ik een meisje van 8 een hockeybal slaan" tot "In een split-second beslissingen nemen op de allerhoogste snelheid".

Lezing Jos de Koning    Monitoring van training en het voorkomen van overtraining
Aan de basis van goed presteren ligt een uitgebalanceerd trainingsprogramma. Bij het maken van zo'n programma blijkt het moeilijk te zijn om een goede balans te vinden tussen belasting en herstel. Bij een te licht programma zal het resultaat niet optimaal zijn, terwijl een te zwaar programma tot overbelasting kan leiden. Het goed monitoren van training kan de sleutel tot succes zijn. Bij deze presentatie is ingegaan op de monitoring van training en het voorkomen van overtraining. 

Parallelsessies (klik voor meer informatie op de naam van de sessie)

  1. Videofeedback, presentatie en handout
  2. Presenteren onder druk
  3. Communiceren voor coaches

 Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door Sportgericht.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl