Klinisch psycholoog Ellen Driessen krijgt Veni-beurs van 250.000 euro

Ellen Driessen krijgt de Veni-beurs voor haar onderzoek ‘Depressiebehandeling: de beste match’.

17-07-2018 | 14:49

Ellen Driessen krijgt de Veni-beurs voor haar onderzoek ‘Depressiebehandeling: de beste match’. Met dit onderzoek wil zij een instrument ontwikkelen waarmee voor mensen met een depressie de optimale behandeling kan worden geselecteerd op basis van hun persoonlijke kenmerken.

Wat werkt voor wie?
Mensen met een depressie hebben verschillende behandelmogelijkheden, zoals antidepressiva en diverse vormen van gesprekstherapie. Driessen: “We weten dat deze behandelingen werken, maar we weten niet welke behandeling het beste werkt voor een bepaald individu. We moeten toe naar een betere matching van mensen met een depressie aan de behandeling die voor hen het meest effectief zal zijn. Dit is dringend nodig om het grote persoonlijke leed en de hoge maatschappelijke kosten van deze ziekte te verminderen.”

Ellen Driessen TekstBehandelselectie op maat
Driessen (links op foto): “Ik streef naar het personaliseren van behandelselectie voor depressie. In samenwerking met een internationale groep van experts op dit gebied, zal ik een data-analyse strategie ontwikkelen om mensen op basis van hun persoonlijke kenmerken te matchen aan hun optimale behandeling. Deze strategie is geschikt voor gebruik in gecombineerde data van meerdere wetenschappelijke studies. Daarnaast zal ik een database bouwen van patiëntgegevens uit alle beschikbare wetenschappelijke studies wereldwijd naar de meest gebruikte behandelmethoden voor depressie.” Door de nieuwe data-analyse strategie toe te passen op de database kan Driessen een tool ontwikkelen die in de geestelijke gezondheidszorg onderdeel kan uitmaken van de behandelselectie voor mensen met een depressie. Dit is een vooruitgang omdat er momenteel geen instrumenten beschikbaar zijn om uit de diverse behandelmogelijkheden die er zijn voor depressie, diegene te kiezen die voor een bepaald persoon de grootste kans van slagen heeft.