Grotere overlevingskansen maar lager IQ voor te vroeg geboren baby’s

Vroeg geboren kinderen nog steeds een grote kans op een lager IQ vergeleken met op tijd geboren kinderen

22-02-2018 | 7:35

Ondanks verbeteringen van de neonatale zorg, waardoor minder baby’s overlijden, hebben te vroeg geboren kinderen nog steeds een grote kans op een lager IQ vergeleken met op tijd geboren kinderen. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het AMC.

De onderzoekers zagen in de onderzochte periode ook geen enkele verbetering in de intelligentie van prematuur geboren kinderen. Chronische beschadiging van de longen door onder andere beademing lijkt een belangrijke rol te spelen. De resultaten zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Pediatrics.

Sinds de artsen medicijnen gebruiken die de longen sneller laten rijpen en het openen van de longen makkelijker maken, blijven veel meer en steeds vroeger geboren kinderen in leven, maar dit gaat gepaard met beperkingen in de intelligentie. In de onderzochte periode (1990–2008) zagen de onderzoekers geen verbeteringen in de intelligentie van deze kinderen, ondanks de vooruitgang in de zorg. VU-neurowetenschapper Sabrina Twilhaar: “Het blijft een grote uitdaging om de cognitieve uitkomsten van extreem en zeer vroeg geboren kinderen te verbeteren. Het verminderen van longschade bij deze kinderen zou een belangrijke stap kunnen zijn.”

Uitdaging
Vroege interventieprogramma’s die worden aangeboden in het eerste levensjaar zijn meestal gericht op de interactie tussen ouders en hun kind. Over het algemeen lijken deze interventies op korte termijn positieve effecten te hebben op cognitieve uitkomsten, maar op lange termijn worden geen effecten gevonden en is het onderzoek beperkt. Twilhaar: “De effecten van vroeggeboorte en bijkomende complicaties op de hersenen kunnen niet ongedaan worden gemaakt door deze interventies. Een van de belangrijkste uitdagingen is daarom om complicaties tijdens de neonatale periode te voorkomen en de gevolgen van eventuele complicaties voor de ontwikkeling van de hersenen te beperken. Huidige behandelingen verbeteren en de groei bevorderen door de juiste voeding is hiervoor heel belangrijk.”

Onderzoek bij 7752 te vroeg geboren kinderen
De onderzoekers analyseerden 71 studies van 7752 extreem/zeer vroeg geboren kinderen en 5155 op tijd geboren kinderen in de periode 1990 tot 2008. Te vroeg geboren kinderen werden geboren bij een zwangerschap van minder dan 32 weken. De onderzoekers vonden een groot verschil in IQ tussen te vroeg geboren kinderen en op tijd geboren kinderen en dit verschil nam niet af van 1990 tot 2008.