Awards voor Erik Scherder en André Baart

Tijdens de uitreiking van de Amsterdam Science & Innovation Awards zijn VU-wetenschappers in de prijzen gevallen. André Baart ontving de High Potential Award voor Kasadaka, een project om apps te ontwikkelen voor eenvoudige telefoons in ontwikkelingslanden. Erik Scherder kreeg een Impact Award voor zijn belangrijke bijdrage aan kennis over het brein bij een breder publiek.

20-06-2018 | 14:22

Kasadaka, een spraakdienstenplatform voor het overbruggen van de ‘digitale kloof’
Computerwetenschapper André Baart legde overtuigend zijn idee uit van Kasadaka om apps te ontwikkelen die gesproken informatie geven voor analfabeten. In grote delen van de derde wereld is geen internet, vooral in landelijk gebied. In deze gebieden verdienen mensen weinig (minder dan €2 per dag) en zijn veel mensen analfabeet. Het Kasadaka platform (‘pratende doos’ in een Ghanese taal) maakt het mogelijk om op spraak gebaseerde informatiediensten beschikbaar te maken in de derde wereld. Deze diensten kunnen gebeld worden door iedereen met een simpele telefoon en maken de uitwisseling van lokaal relevante informatie in lokaal gesproken talen mogelijk. Een Kasadaka kost ongeveer €75 en bevat software die het mogelijk maakt voor lokale ondernemers zonder programmeerkennis om spraakdiensten te ontwikkelen. Hierdoor kan een spraakdienst betaalbaar worden voor afgelegen gemeenschappen in bijvoorbeeld Mali. Met deze ‘slimme’ diensten kunnen de bewoners informatie uit wisselen, vergelijkbaar met hoe dit op het internet gebeurt. Voor meer informatie, kijk op http://www.kasadaka.com/ en https://w4ra.org/

De jury onder leiding van UvA-hoogleraar Economie Barbara Baarsma: ‘André Baart was zeer overtuigend in de droom die hij deelde, maar om de droom werkelijkheid te laten worden moet hij zijn verdienmodel nog verder uitwerken.‘ Daar krijgt hij €5000, - voor.

Societal Impact Award
Tijdens de editie van dit jaar werden voor het eerst ook twee Impact Awards uitgereikt, voor wetenschappers en onderzoekers uit Amsterdam die hun sporen al hebben verdiend. Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder kreeg een Impact Award voor zijn belangrijke bijdrage aan kennis over het brein bij een breder publiek. Juryvoorzitter Barbara Baarsma: ‘Hij is niet alleen superinspirerend voor wetenschappers en studenten, maar maakt dat ook ‘gewone’ Nederlanders zich bewust worden van het feit dat zorg voor je hersens niet alleen belangrijk is maar ook leuk. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk.’ 

De Amsterdam Science & Innovation Award werd dertien jaar geleden voor het eerst georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam, het valorisatiecentrum van Amsterdam UMC, UvA, VU en HvA) om de waardevolle ideeën gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek zichtbaar te maken. Dit jaar is daar ook voor de eerste keer de Impact Award bij.