VU start onderzoek naar effectiviteit van zelfhulp Virtual Reality app tegen hoogtevrees

18-04-2017 | 15:07

Het gebruik van Virtual Reality (VR) bij behandelingen tegen angstklachten zoals hoogtevrees zijn bewezen effectief. Het is nog niet bekend of een zelfhulp cursus op basis van VR via een mobiele applicatie effectief is voor mensen met hoogtevrees. De VU start daarom een onderzoek in de vorm van een cursus die mensen zelf kunnen volgen op hun smartphone.

Zelfhulpbehandelingen via mobiele telefoons blijken volgens wetenschappelijk onderzoek effectief te werken voor mensen met diverse klachten zoals angstklachten. VU-docent Tara Donker: “Naast de positieve effecten van een mobiele telefoon applicatie, blijkt dat nieuwe technieken zoals VR zeer goed werken tegen deze klachten. Een combinatie van die twee bestaat echter nog niet. Met dit onderzoek hopen we straks mensen met deze nare klachten nog veel beter te kunnen helpen.”

Nabootsen hoogtevrees
De huidige cursus is ontwikkeld voor mensen die last hebben van hoogtevrees en heeft als doel om deze angstklachten te verminderen door middel van cognitieve gedragstherapie. Hierbij word men blootgesteld aan hoogtevrees situaties via VR. Ook wordt er gekeken naar gedachtes die mogelijk een rol spelen bij het in stand houden van hoogtevrees. De cursus bestaat uit zes modules met onder andere informatie over hoogtevrees en oefeningen in verschillende VR omgevingen. Het uitvoeren van de cursus kost ongeveer 5-25 minuten per module, plus zoveel mogelijk oefenen in de VR omgeving. De deelnemend proefpersonen ontvangen geen begeleiding maar voeren de cursus zelfstandig uit via hun eigen mobiele telefoon.

Het onderzoek
De betrokken onderzoekers zijn VU-hoogleraar Annemieke van Straten en VU-onderzoekers Tara Donker en Stefanie van Esveld. Het onderzoek vindt plaatst in twee groepen. De eerste groep bestaat uit mensen die de cursus direct volgen en de tweede groep betreft mensen met vergelijkbare klachten, maar die deze cursus pas later volgen. Op deze manier kan goed worden bekeken wat precies het effect is van de cursus en de app. Deelnemers worden op basis van toeval in een van de twee groepen ingedeeld. De proefpersonen krijgen uiteindelijk allemaal toegang tot de cursus en  een Google Cardboard VR bril thuisgestuurd om te oefenen met hoogtesituaties. Het project wordt gefinancierd door een subsidie van het NWO.

In de media
Donderdag 6 april was Tara Donker in het Tv-programma De Kennis van Nu. Kijk hier terug. Vrijdag 6 april liet Tara Donker bij AT5 ook zien hoe de cursus hoogtevrees werkt met een VR-bril. Lees hier het artikel van Advalvas van woensdag 12 april.

Meedoen?
Wilt u ook van uw hoogtevreesklachten af en bent u nieuwsgierig naar nieuwe methoden die helpen om de klachten te verminderen? Ga dan naar www.0-phobia.nl voor meer informatie en deelname.