Raôul Oudejans

Raoul Oudejans - 200x200Als bewegingsgedragwetenschapper doe ik onderzoek naar waarnemen en bewegen in de sport, en in andere prestatie-omgevingen. De voorbije jaren heb ik me gespecialiseerd in de ‘visuele controle van het basketbalschot’ en ‘trainen en presteren onder druk’.

Wat maakt dat de ene speler beter is dan de ander in het raak schieten bij basketbal? Waarom bezwijken zelfs toppers soms onder de druk en verprutsen ze bijvoorbeeld een penalty? Bij het vinden van de antwoorden voel ik me soms net een topsporter. Ook al omdat we kunnen beschikken over de topfaciliteiten van MOVE Research Institute Amsterdam, ons onderzoeksinstituut hier op de campus.

Wat we doen, heeft een typisch 'Verder kijken'-gehalte omdat we willen begrijpen hoe goede en slechte prestaties tot stand komen. Waarnemen is de basis van ons gedrag, dat gegeven triggerde me als promovendus om te gaan onderzoeken wat de optimale koppeling is tussen waarnemen en bewegen. Inmiddels werk ik samen het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO Vrouwenbasketbal), en geef ik bijvoorbeeld visuele aandachtstraining aan talentvolle basketbalmeiden. 

Mijn onderzoeksvragen ontstonden ooit vanuit mijn passie voor sport, maar inmiddels doe ik ook veel onderzoek naar het functioneren van politieambtenaren onder stress. Goed schieten onder stress is niet zozeer een kwestie van ontspannen, maar van leren je aandacht bij de schiettaak te houden ondanks de stress en de afleiding die dat met zich mee brengt. Op basis van onze onderzoeksuitkomsten heb ik met de politie een training opgezet waarbij ze leren schieten tijdens stressvolle situaties, bijvoorbeeld doordat er wordt teruggeschoten met verfpatronen.

Een mooie nieuwe ontwikkeling is de komst van het Amsterdam Institute of Sport Sciences, een netwerkorganisatie waarin uiteenlopende expertises worden gebundeld om de sportpraktijk te helpen. Er worden momenteel 'field labs' ontwikkeld waarmee sporters en trainers op maat worden ondersteund - uniek in de wereld, dus bijzonder interessant om hier aan mee te bouwen. Onze nieuwe faculteit is vergelijkbaar: hier worden ook expertises gebundeld om menselijk gedrag vanuit allerlei disciplines te bestuderen. Een ideaal speelveld voor studenten en onderzoekers die willen uitblinken in bewegingswetenschappen en bewegingsgedrag in het bijzonder.