Bewegingswetenschappen

VU is verder kijken. Al sinds de oprichting in 1880 staat de VU voor een onderscheidende manier van wetenschap toepassen. We vragen van onze ruim 23.000 studenten, onderzoekers, promovendi en medewerkers dat ze verder kijken: verder dan het eigenbelang, het eigen vakgebied, verder dan het bekende, verder dan het hier en nu. Er zijn maar weinig universiteiten in de wereld waar Bewegingswetenschappen zo prominent en praktijkgericht worden beoefend als aan de VU, en dat al sinds 1971.

Met bewegen krijg je iets voor elkaar; in het alledaagse leven vormt het onze stuwkracht. Zo ook hier bij Bewegingswetenschappen: vanuit een multidisciplinaire mentaliteit zijn we bezig met het begrijpen en bevorderen van het bewegend functioneren van mensen. Sterker nog: we proberen actuele vraagstukken om te zetten in concrete oplossingen, om bijvoorbeeld de gevolgen van dwarslaesie te behandelen. Oplossingen die stuk voor stuk voortkomen uit fundamentele kennis en inzichten in fysieke processen.

Getriggerd? Graag stellen we je ter kennismaking twee van onze Bewegingswetenschappers voor. Mirjam en Raoul vertellen je waarom zij 'verder kijken' zo boeiend, waardevol en leuk vinden.

Mirjam Pijnappels - 200x200Mirjam Pijnappels
Als beginnende bewegingswetenschapper werd ik al snel gegrepen door de vraag hoe wij mensen in staat zijn ons voort te bewegen op twee benen. Als kind leren we dat door vallen en opstaan, met veroudering zullen onze spierkracht, snelheid en evenwichtsvermogen juist afnemen.

Lees verder >


Raoul Oudejans - 200x200Raôul Oudejans
Als bewegingsgedragwetenschapper doe ik onderzoek naar waarnemen en bewegen in de sport, en in andere prestatie-omgevingen. De voorbije jaren heb ik me gespecialiseerd in de ‘visuele controle van het basketbalschot’ en ‘trainen en presteren onder druk’.
empty

Lees verder >
empty

Opleidingen

Hoe pak je iets dat beweegt? Waardoor rijden schaatsers sneller met de klapschaats? Wat is het effect van angst op de klimprestatie? Hoe kun je de arbeidsbelasting van huisvuilbeladers verminderen?

Binnen de opleidingen bij Bewegingswetenschappen houd je je bezig met deze en andere vragen en probeer je oplossingen te vinden voor problemen die te maken hebben met menselijk bewegen.

Bekijk alle opleidingen van Bewegingswetenschappen >

Secties

De afdeling Bewegingswetenschap bestaat uit de onderstaande secties.